Sörbybackens historia

” Det var en gång en backe. En backe som stolt reste sig ur vackra Närkeslätten."

 

 

En backe som sett en fantastisk stad växa sig stark. En backe som välkomnat stadens nyfikna själar i flera hundra år. En dag tittade en av dessa själar upp på backen och såg hopp. Hopp om glädje, gemenskap och engagemang.

Sörbybacken var född eller rättare sagt döpt. Äventyrslystna örebroare övergav gärdets trivsamma längdåkning för något mera fartfyllt. På toppen med staden, pappersbruket och Hjälmaren som kuliss stod vi örebroare på våra träskidor redo att flyga.

Tillhörande Almby församling föll det sig naturligt att Almby IK blev backens väktare och 1927 flög vi på riktigt. Backhoppning hade kommit till Örebro. En sport som fram till 1966 trollband tusentals örebroare.

Under denna epok kröntes även Sörbybackens kung, Rolf Helge Andersson som hoppade 26 och en halv meter och är ett rekord som kanske aldrig kommer att slås.

Men för många av oss örebroare är backen så mycket mer än bara en backe. Det var där vi åkte lift för första gången och tog de första osäkra svängarna på skidor.

Mamma, pappa, brorsan och jag med chokladfylld termos. Friluftsdag med klassen, friheten, glädjen, minnena. Minnen som likt backen består, år efter år.

Och precis som för nästan hundra år sedan är det återigen dags för en ny saga.

För det var ju en gång en backe. En backe som hette Sörbybacken.”

 

Sörbybacken - Här skapas nya minnen